Душата ти е като зимен ден,
безслънчева, навъсена и мрачна!
Там сякаш със закон е забранен
проблясъкът на всяка радост брачна...
Защо не пуснеш вътре радостта
и добротата, малко да те стопли?!
О, колко е преходна младостта!
И колко дълги - старческите вопли!...
Защо е, питам, този лепкав страх
и туй оглеждане на всяка крачка?
Аз толкова години не разбрах
куршуми има ли във твойта пачка...
Не виждаш туй, което си била,
и колко си израснала нагоре.
Очите ти за мен са светила,
табу за повечето смъртни хора!
И теб те води нашата звезда,
която пътя ни до днеска сочи...
Със тебе правим общата следа,
и нашият вулкан и в теб клокочи!...
© Христо Славов Все права защищены