25 окт. 2024 г., 08:16

Ще потъна в зимата и аз 

  Поэзия
135 3 2

ЩЕ ПОТЪНА В ЗИМАТА И АЗ

 

... чесън на дебели бели плитки висне си под стария сачак,

баба кътка гладните си фитки – кълцан да кълват царевичак,

дюлите събира – и реди ги в древното калаено котле,

дядо смъква двете тежки ритли и разпряга кроткото осле,

в юзчето му пак плете синджири лютата му пукница в нощта,

 

скоро и коминът ще засвири, ще прескочи вятър през плета,

лудият ще спре край хоремага, слязъл от баира най-подир,

мили дядо, с твоята тояга тръгвам по света – да диря мир! –

циганка предсказа ми на карти – щом заскърца леденият яз,

нявга там – при милите ми старци, ще потъна в зимата и аз...

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Вальо, ще взема да направя някой ден картина по твоите стихове. Образите ти са толкова реални и пъстри, направо великолепни.
  • Все някога и това ще стане, Валюше, но дотогава да се радваме на всеки Божи ден.
Предложения
: ??:??