През девет планини в десета
имало Царство едно.
Там щастливо живяли
цар Мраз и Снежната царица
със свойте любими деца.
Живеели в замък от снежни кристали,
с дантелени студени стени.
Вратите от лед, полилеи висели
от скреж, снежинки и хлад.
Снежнобели лебеди, техни другари,
плували в езеро с прозрачни води.
В кристални кафези птички им пеели,
за ледени далечни страни.
Цар Мраз и Снежната царица
обичали свойте деца,
но там нямало никога Пролет,
само зима, снежинки и вятър
галели техните, бледи,
прозрачни лица.
По цял ден Снежанка танцувала
сред съвършени стени от кристал.
Огледала от лед отразявали
неповторимата и красота.
Мила, светлокоса и чаровна,
с одежди бели като сняг.
С диадема звезда-осмоъгълна,
тиха и свенлива като сърна.
Но веднъж се случило нещо ... ужасно.
Леден вихър понесъл момичето
със нежното име Снежанка.
След седем дни я отнесъл
във свят, за нея непознат.
Снежанка попаднала при хората,
там дето има пролет, лято и есен.
И заскитала на воля в градини,
със славеи и цъфнали рози.
И там го съзряла тя него –
момъкът бленуван от нейните сънища.
Свило се малкото и ледено сърчице,
Снежанка заплакала.
Гореща молба към Бога отправила:
“Майчице, дари ме с любов!”
И случило се се чудо.
Бог и изпратил –
малко, горещо, чевешко сърце.
Към него сами я повели крачетата,
протегнала ръце към своята любов.
Момъкът към нея се затичал
но Тя скоро се превърнала във локва лед.
© Румяна Маринова Все права защищены