Аз съм поет,
мизантроп,
лицемер,
бакалин,
шивач,
мислител,
узурпатор,
звездоброец
и прашинка в окото на бога,
която не иска да се отрони.
Аз съм това, което съм,
не ме интересува дали съм глупак.
Нямам минало, нито бъдеще,
имам само настояще -
прашинка съм в окото на бога,
жива тор за цветето в градината.
Аз не съм генератор на илюзии,
защото ги нямам.
Аз съм това, което можех да бъда,
и това, което не бях.
И няма значение дали светът
върви към Доброто
или към Апокалипсиса?
Дали има мъртви и живи -
той е
оня свят, който и обичам,
и мразя -
като прашинка в окото на бога.
Една нищо и никаква неотронила се
прашинка...
© Янко Все права защищены
"Този свят -
и прекрасен,
и грозен -
е мой.
Той е капка от мойто сърце."