Тържествено за Есента...
Стихиен вятър сви внезапно,
из клоните се омота́
и до Безкрая и обратно
със грация се извъртя́...
... но върна се... Изви повторно
и в танц със жълтите листа
разпръсна слух безотговорно –
за злия нрав на Есента...
Ще имало мъгли и бури,
и дъждове, дори потоп –
сланите щяла да притури
тя в идващия нов живот...
... Ала́ на вятър кой ли вярва
той днес е тук, а утре – там,
и всъщност бурите докарва,
но прави се невинен сам...
... А Есента и всяка нейна
закачка е със топъл цвят...
Зад малък облак Слънце грейва
във дар за есенният свят...
Сама до хижи и палати
тя вред разпръсва щедростта –
на народилите богато
дървета плодни сладостта..
А сред годишните сезони
възтържествува Есента –
и със огънатите клони
на зрялата им красота...
...и със лозята натежали
от сладостта на всеки грозд,
с гроздоберачките запяли,
и с всеки многословен тост...
А виното все о́ще младо
лудешки в бъчвите кипи́
и със упойващата сладост
зареждат се щастливи дни...
... понякога тя идва късно
в Страстта на нашия живот,
но подарява ни откъснат –
узрял на клоните си плод...
... и о́ще вярата, с която
заровените семена
ще чакат дълго във земята
зора от нови времена...
... но Есента за сватби време
е – знае се от векове́ –
и двама със любов се вземат
щом плодна страст ги призове́...
... А вятърът е спрял на хълма
флиртува с жълтите листа
решил внезапно да допълва –
Хармонията в Есента...
23.11.2020.
© Коста Качев Все права защищены