В опак свят живеем ние, господа!
Днеска изнасилиха старица,
вчера пък дете невръстно, ами да!
Онзи ден пак нечия душица
е предала богу дух на бадева.
В опак свят живеем ние, вижте на!
Снощи бе кръвчицата пролята
на невинна жертва – някоя жена.
Къща нечия пък, за разплата,
в полунощ подир гръмната била.
Във объркан свят живеем, ето на!
Идва празник, весело не става,
атакуват ни с цените, господа,
спекуланти и в лъжа, и в кражба,
днес за жалост поменува се света.
Веригата на омагьосан кръговрат,
във сферата на духовете гладни,
от дето няма път за връщане назад,
в един объркан, враждебно грозен свят,
безмилостно притиснати ни дави.
Тез, от сферата на боговете,
де прогонили са младостта
във чужбина, там, по върховете,
тънат в разкош и суета.
Те не знаят що зове се криза,
недоимък, глад и голота,
че потрита е последна риза
на нещастна нечия душа.
Те царуват – век ли ще царуват
във охолство, лукс и суета?!
Как навеки ли ще мизеруват
мойте братя клети, господа?!
И родината ни, на последно
място вечно ли ще тя стои –
злата участ черна безконечно
ще я души, трови и топи...
***
Във опак свят живеем, господа,
де безнадеждността е вечна –
духът, скован за вечни времена,
угасва в мъка безутешна...
Ще дойде ден, очакваният ден
ще дойде слънчев – лъчезарен,
и над тоз свят, вече разгромен,
ще съградим нов, по-прекрасен...
© Христо Оджаков Все права защищены
ще дойде слънчев- лъчезарен,
и над тоз свят, вече разгромен,
ще съградим нов, по- приятен...
Поздрав!