Вечер с лодка
... птица някъде изкряка
като изстрел проехтя –
изведнъж се струпа мрака
неизбежен на нощта...
Залезът и той побегна,
а почернената площ –
върху океана легна
и Светът превърна в нощ...
И небето се чернее
с едри, бисерни звезди,
бриз внезапен ли повее –
удрят се в брега вълни.
Залюля се хоризонта
в такт със нощното небе...
Лодка някаква самотна
плава там... Но закъде́?...
О, не знае тя самата
щом поела е сега –
няма път през Самотата
и далече е брега!...
Щом е с вечерта самотна
може би не знае тя,
че да бяга от Живота
е безумна суета!...
И навярно се надява
да намери по Света:
за тъгата си забрава,
а за Любовта – мечта...
... но във пътища коварни
и Светът я чака с „мрак“,
за да съжали навярно –
някой ден за Роден бряг!...
* * * *
... А тъмата се сгъстява,
птиците отдавна спят,
лодката безумно плава
към бленуваният свят!...
17.03.2021.
© Коста Качев Все права защищены