21 окт. 2024 г., 08:33

Вечерна молитва за прошка 

  Поэзия
80 1 1

ВЕЧЕРНА МОЛИТВА ЗА ПРОШКА

 

… ще трябва някой ден да се покая за всяко сторено от мене зло –

че не отстъпих място във трамвая на старчето от древно потекло,

не спрях? – велосипедната верига да окача на тъжното хлапе,

девойчицата – дето ми намига, да я почерпя с паста – и фрапе,

на бабка – пазарила в магазина, да ѝ замъкна тежкото торбе,

 

и на съседа, който се спомина, да му река: – Щастливо ти небе!

На просяка да пусна лев пред храма, отминах го безличен и свидлив.

И да почерпя водка – 200 грама, клошарина, изпаднал в нервен срив.

В живота си една ли, две ли, три ли? – пропуснах аз да сторя добрини?

И – моля те, прости ми, Боже мили? – помилуй? – и за Обич съхрани!

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??