ВЕЧЕРНА МОЛИТВА ЗА ПРОШКА
… ще трябва някой ден да се покая за всяко сторено от мене зло –
че не отстъпих място във трамвая на старчето от древно потекло,
не спрях? – велосипедната верига да окача на тъжното хлапе,
девойчицата – дето ми намига, да я почерпя с паста – и фрапе,
на бабка – пазарила в магазина, да ѝ замъкна тежкото торбе,
и на съседа, който се спомина, да му река: – Щастливо ти небе!
На просяка да пусна лев пред храма, отминах го безличен и свидлив.
И да почерпя водка – 200 грама, клошарина, изпаднал в нервен срив.
В живота си една ли, две ли, три ли? – пропуснах аз да сторя добрини?
И – моля те, прости ми, Боже мили? – помилуй? – и за Обич съхрани!
© Валери Станков Всички права запазени