ЗДРАВЕЙ, ЧОВЕЧЕ!
... добър човечец снощи е преспал в градинката на Седмата ми пейка,
оставил ми е своя топъл шал, обувките и зимната си грейка,
едно шише кю-пак – менте мерло, кибрит и недопушена цигарка,
и сетне си е тръгнал с НЛО от тоя тъп живот, от мен, от парка,
защо не пийнах с него бира-две – с тютюнец благ от моята пунгия? –
и в бездни от беззвездни часове да хапнем хляб на моята синия,
един кашон със скапан тринитрон е мъкнал през заспалите квартали,
и – седнал върху мокрия кашон, ловя космическите му сигнали,
здравей, Човече! – който и да си, със теб не сме космически маймуни,
и ще се моля Бог да те спаси! – в космическите бездни помежду ни.
© Валери Станков Все права защищены