Един Чан ми проговаря
Близва миглите ми затворени
Усещам природата му истинска
в претенция да бъде моя.
Китайски монах
с размити сини очи
вторачва се в моите – небесносините.
Като йероглиф напластен с хиляди значения
оплита ме
миризмата на пръчици благоуханни
‘И Буда убий,
И в себе си Будата убий...’
нашепва ми вятърът
носещ далечни будистки химни
В дума едничка се скривам
откривам я в дъха на лотос
загубвам себе си в стъблото
избликвам думата росна върху листото
Остава само тя –
Едната дума
Без мен бъдеща,
от мен пресътворена.
p.s.:Чан е китайското име на Дзен-школата (която реално първо се появява в Китай).
© Джина Б Все права защищены