Разшулих си ушите за начало,
на двеста мозъкът ми сгънат
измъкна спомен от съня, навънка
на жицата се бутат цяла чета
нечетен брой от рошави врабчета,
десетото съм, чалнато и бяло.
Настръхнали са сивите им дрешки
като заточеници в кратка орис,
в очите им отблъскват се снежинки
стопяват бялото в очите хорски,
а може да е някаква настинка,
нормално е, а даже и човешко.
Да, помня тенекиените щипки
на късите свещички... към комина
врабчетата подскачат като хора.
Като врабчета хората умират,
прозорецът, когато е затворен
и блъскат се в стъклата беззащитни.
Сезонът е чудесен за трохичките,
снегът е ниско, някъде под кръста
и зимата започва бели стихове...
врабчетата отново се разпръснаха.