А някой няма коледна елха
***************************
А някой няма коледна елха,
навярно даже роден дом си няма.
Преравя из боклука за троха
и, има ли късмет, нощува в слама.
Той няма възраст, име или пол,
не помни откога не е празнувал.
Щастлив е да вечеря хляб и сол
и спи на топло, щом го арестуват.
Възможно е дори да е дете,
което по кръстовищата проси.
Без майка и баща ще порасте —
виновно, че е мърляво и просто.
Към просяка светът ни е суров,
за него всеки гладен е измамник.
Ще стопли десет котки със любов,
но с пръст ще сочи клетника безсрамно.
На светъл празник, сетил се за Бог,
ще сложи левче в молещите шепи.
Защото бедността не е порок,
той празнично дарил е свойта лепта.
А някой няма коледна елха,
но кой от този факт ще прави драми.
На Коледа, до светъл Божи храм,
бездомник спи блажено в купа слама.
Цвета Иванова
© Цвета Иванова Всички права запазени