„Дий, воле, дий!"– "На нивата"–
Пейо Яворов
Дий, воле, дий! В бразда позната,
напъвай жили и издръж.
Ори, ори, пълни хазната
и лягай гладен неведнъж.
Дий, воле, дий! Ти твар скопена,
безропотен си, не мучиш,
след всички рани от остена,
лъжите хващат пак дикиш.
Дий, воле, дий! Глава безрога,
влачи подрънкващия плуг,
забрави правдата и Бога –
гладуваш – богатее друг.
След преброените ти зими,
ще впрегнат други в нов ярем.
Воловете са заменими...
Дий, воле, дий! До смърт орем...
© Надежда Ангелова Всички права запазени