28.09.2018 г., 0:21 ч.

Босилеград 

  Поезия » Гражданска
752 1 1

 

Едно градче забравено от Бога,

едно градче на българи добри!

Съдбата ти изпълва ни с тревога

и мъката в сърцата ни гори!

 

Ти беше част от българското тяло,

но силом те откъснаха от нас,

разкъсаха България изцяло

и тя за тебе плаче оттогаз!

 

Предадоха те на врага ни злобен

и той реши да те сломи докрай.

Подложи те на ужас безподобен

какъвто двадесети век не знай!

 

Той искаше да измениш на своя

вековен корен – мощен и велик,

глава покорно да сведеш пред тоя,

що мразиш и презираш всеки миг!

 

Макар от сто години разделени

със майчицата ,българска земя

ти българските знамена, свещени

в небето на Босилеград развя!

 

Ще дойде ден, пак заедно ще бъдем

в една държава, силна и добра,

неправдата жестока ще надмогнем,

макар че Бог скърбтa ти не разбра!

 

27.09.2018 г.

© Петър Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много е хубаво и трогателно... Жалко и тъжно е, че българската земя бе разграбена безогледно от нашите така наречени съседи. Само че аз не вярвам някога да има обединение на тези земи към България, просто е политически невъзможно.
Предложения
: ??:??