По Дунава плаваше "Радецки"
с гениалния революционер поет
да спре гнет ужасен, нечовешки,
по пътя страшен, но славен поет.
Слезе той на родна земя
да води бой срещу тирана
и след петвековна тъма
свободата озари Балкана,
където той загуби своя живот,
за да сме достойни, за да сме народ!
© Георги Всички права запазени
И ми хареса - смислено, звучно.