Жадуваха за въздух и светлина,
но на тях надянаха хомота -
на деца на майката земя*,
на онеправданите от живота.
А вижте онзи мафиот,
той с бухалка бил е хора,
но в условията на нашия живот
богат е, вместо да е в затвора.
И този морален дегенерат
в това общество е почитан,
а който не е богат -
не, даже ако е умен и възпитан.
Боже, в какво общество живеем,
често в него няма ред, морал.
Стойностното да ценим не умеем,
думаме:"Нечестен е, ама успял!"
*Препратка към стихотворение на Смирненски:"И ний сме деца на майката земя".
© Георги Всички права запазени