23.01.2008 г., 12:34 ч.

Червеното не ми отива 

  Поезия
727 0 6
Червеното не ми отива,
когато вечер виното в чашата тежи.
И мислите не ме приспиват,
щом сутрин от тях душата ме боли.

Не. Червеното никога не бе за мен.
Защо накара ме да го желая?
Достатъчно ми беше нощ и ден
в червени глътки сълзите си да давя.

И валса... валса ти не ми хареса.
Нито превзетите движения.
Какво помисли, че сме в някаква пиеса?
Аз Жулиета, ти Ромео. И сетне...
съдбовното падение...

(Или ти си оня Дон Жуан,
дето всяка премного е обичал.
И после следваща до лудост си желал,
и нощем криел си се, от себе си си тичал...)

А на мен червеното не ми отива.
Аз обичам лилавите нюанси.
Яркостта у хората не ме привлича.
По харесват ми техните скрити,
мънички контрасти...

А ти накара ме от себе си да бягам.
Да съм оная кукла без очи.
И аз помислих, че отново полудявам...
А ти играел си с поредните мечти.

И пръскал си обичта ми за дребни ласки.
И носил си червените ми дрехи.
Криел си ме в своите доживотни маски.
Или в ръждясалите, бляскави доспехи...

В несъответствия си ме носил.
А на мен червеното не ми отива.
След мене чуждите любови нека просиш.
А мен и виното в червеното си лустро ни намирай...

© Ди Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви!
    dodic, радвам се, че се засичаме и тук!
  • Обаче ти отива да пишеш хубаво!
    Моите поздравления, Диана.

    "По харесват ми техните скрити,
    мънички контрасти... "

  • Неминуемо търсейки скритите пътечки към човекът владеещ сърцето ни, ние бавно се променяме!Но не сме ли себе си,не можем да сме щастливи...Много,много ми хареса стиха!
  • Замисли ме, Диана.
    хубава идея...хубав стих.
    с обич за теб.
  • като замисъл, като съдържание - много ми харесва. но като ритмика - има какво да се желае.
  • След мене чуждите любови нека просиш.
    А мен и виното в червеното си лустро ни намирай...
    Страхотно !!! Поздравления за теб и стиха ! Благодаря ти !
Предложения
: ??:??