ЧИКАГО
"Ти целия скован от злоба си,
о, шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!"
Христо Смирненски
Ти целият скован от вятър си,
о, кръстопът на блуден свят.
Ръждивите стрели - дилеми
на огледалния ти скалп стърчат.
Убежище си на страдалци - ти,
и на бездомниците дом.
Илюзия си от Създателя -
в бетонен ад - троянски кон.
Тук всяка вечер теменужена
се стреля като във Бейрут.
Късметите се разиграват
със Ал Капоне на барбут.
Тук всеки е гаврош пристигащ,
и вярва - ще е Крез - богат...
в търбух на мичиганска сьомга -
намерил своята мечта.
Синатра тук изпя харизмата,
че всичко е със Божията дан.
По своя начин ти опитай -
гаврош в небостъргачния ашрам.
Ти целият от ветрове скован си,
о, кръстопът на светове!
Чикаго - сън в мъгла от обич си,
за смелите - разперили криле!
© Михаил Цветански Всички права запазени