Цветята са само цветя**
защото Красотата им е обречена
щом веднъж оценена
и с пречистен
като душа след молитва
безмилостен меч
заради цветовете ѝ да бъде отсечена:
Защото са скрили
уханието на доблестта и честта
обвити във мека коприна -
и щом със залеза идва с мига
в който тя рухва,
смирено приела,
че заради аромата си
ориста ѝ е да бъде
насред лято
и точно на време
в своят полет посечна...
Цветята са само цветя
защото някога, някъде
докосвани са били
от нечии пръсти,
топли и нежни:
И не само със тях,
а и със подбрани слова
окъпали душите
по листата им блеснали
като капки роса:
- Почти приказно,
може би малко вълшебно...
Когато със първите лъчи на утринта
завърнала се с полета
на скитника жерав -
спомените на цветята
с поклона си ще изтляват
като още една
несбъдната нощна мечта...
Цветята са само цветя
защото съдбата им
е като любовта:
- Събужда се в мъчника пъпка,
набираща сили,
пуква се
и разливащо се разхубавява...
Макар да знае, че трябва да падне...
...и пада:
Но дори и тогава -
след всичко това -
Красотата на всички цветя
във умовете
на оценилите я
преди и сега,
отново и отново ще разцъфтява
Защото:
- Цветята винаги ще бъдат цветя...
* “Flowers are beautiful because they know when to fall. Humans must be like that too. Now is the time to fall.“ Tamako Akechi
** “ Flowers are only flowers because the fall.„ Toda Mariko (Shogun TV serie 2024)
© ГФСтоилов Всички права запазени