Да бях безпомощна желана плячка
на мушката на някой млад авджия...
Сама направила бих първа крачка -
с оръжието си - ах! - да ме пробие.
Да бях се жертвала поне сефтето
да съм на голобради аджамия...
Така ме гледаше с мерак момчето -
припòтих се под пъстрата... шамия.Да бях превела оня ябанджия
(що искаше я татювата къща)
зад гъстите, скътани шаварлùи -да реже, да огъва, да обръща...
Да бях си сложила фустана турунджùя...да светна, сякаш слънце е огрело.
Тогаз да видиш - първи айналùякак мен ще избере от цяло село.
Да бях... със всичките... поне за малко.
Не става - вкъщи имам касканджия.
À мръднала съм - веднага тупалка.
А пък и аз не съм... не съм от тия.
* авджия - ловец
аджамия - млад, неопитен
шамия - забрадка
ябанджия - чужденец
шаварлия - място, обрасло с камъш
турунджия - оранжев, портокалов цвят
айналия - хубав, красив
касканджия - ревнивец, завистник
© Мая Попова Всички права запазени