Пристигнъ деду Коледъ у селу,
със свойтъ Мери Крисмъс пуд ръка.
Турби с играчки и къшоне с вину
пударъци за секой он зема.
Мудерен деду, с обицъ и гривнъ,
нъ пръстету къту жина злато блисти.
Нъ жип съ вози, ни йе със шийнъта,
чи с жипъ бързу дету искъ шъ върви.
А Мери малку мяза нъ брантиа,
у диклутету й пръщат идни кълба.
Пулатъ къса, ич я немъ
устатъ нъчирвилъ със боя.
Жинатъ кът виде га, са уцъкли,
изик увиснъ и акълъ и сецнъ.
- Къкво съ блещиш? Зарън сме в Ивропъ,
тъка ша е пу празникъ, жинъ.
Сиднахме с деду Коледъ дъ пинем,
налех ут мойту, ут думашнуто вино.
Доде налех и мале...шо дъ видим,
пудавъ Мери чашъ и заголилъ бидро.
Нъ мени зе ръка дъ ми трипери,
у вътри и сърцету ми бумти.
Жинатъ ду врътатъ искри мета,
а деду Коледъ си пива и мълчи.
Тропнаф пу масътъ и рекуф:
- Наздрави! Ша й весилбъ.
Жинъ, ду деду Коледъ приседъй
ут цупине шъ та були глъва.
Наздрави рекуфме и съ зъпочнъ
идно щурене, якъ висилбъ.
Ни помнъ многу шо станалу,
ду Мери съ събудиф зарънта.
Сигъ нълагъм сининити
жинатъ дека посли ми турнъ.
Чи деду Мраз и он ша мини тука
и трева да сам с читава глъва.
p.s. С този стих искам да пожелая на всички весело изкарване на Коледа!!! Бъдете здрави и щастливи!!! Нека в сърцата Ви има само радост!!!
© Христо Костов Всички права запазени