Дело
Светлина се в делото съдържа.
Първо разчистване, първо разлагане,
На нещата разполагане, подреждане,
Или разбъркване дори е нужно.
Плаши ни светът и вътрешен и външен.
Плаши ни, но ние трябва път да си
Прокараме, трябва нещо да направим.
Страхувал се е Макаренко от своите
Поверени деца - непослушни, невъзпитани.
Но трябвало е в тази обстановка
Да се разбърка нещо, после да се подреди.
Не знаеш нещо как да стане, смел бъди и
Само започни, умът ще ти даде за делото
Това – светлина, и ще тръгне работата тази.
Учи се, знания придобивай, но знай,
Начало е това сал, на практиката ти
Безстрашна. Нека стане първо зле,
За да се роди нещо ново после.
Всеки миг се ти променяй. Промяната
Е шанс. Дъжд вали, облаци небето
владеят в този миг. Използвай ти обаче
Тази „тъмнина“ – пей прославяй
Своите начала – ценностите свой
Възприети и приети-, не бой се, войн
стани сега на бойното поле – нека е
Несигурно, тревожно във душата.
Знай, чувства ти реални ако имаш,
Животът истински усещаш, а ако ли
Чувства нямаш пей ил работи – да
Дойдат тези чувства. Гледай, да се гледа
Не е трудно – ако вън не ти се гледа,
Не върви – гледай вътре ти тогас.
Но не се ограничавай нито вътре,
Нито вън в гледането, в мисълта.
Дървета, птици и животни има в
Твоето пространство – те са живи
Същества, но ти не виждаш, ти не чуваш,
И не забелязваш. Сега внимание ти им
Обърни – за мисълта това храна е,
За погледа е перспектива, идеи нови
В теб ще се родят. Разнообразието -
За него не забравяй, за посоките
Световни, за ценностите твои, за това,
Което дало ти е някога енергия.
Вода това е за душата твоя жадна.
Укрепи се ти - от мисълта знание си вземи,
От всичко във света - и после посвети се
На дела, на практика тревожно-крехка
Във началото, от която ден прекрасен
Някой картина ще се появи, картина и
Действителност, в която ти вечно ще
Живееш. Това да бъде може дело всяко –
Работа научна, изследване ли правиш,
Дърво ли обработваш, машина ли
Поправяш, не е важно – щом работиш,
Щом се трудиш, делото любимо свое
Ще откриеш, ще налучкаш и щастлив
Ще бъдеш ти – защото – съединяваш
Във живота свой знанието с реалната
Картина.
Твоето дърво ще порасте,
Плодове за тебе ще даде, ще ядеш
И радостен ще ставаш и ще станеш
в ден един, прекрасен ти.
Така живеят боговете, в победа, защото
Знаят и разбрали са те някога, че животът
Да си устроят сами е трябвало - за да после в
Него те живеят и творят. Слава на Велес!
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Всички права запазени