Кой във робските години,
бранел родното ни слово,
от изчезване спаси ни,
да сме българи отново?
Да! Будители народни
тъмнината разрушили,
българския дух свободен
с книгите те съхранили.
С уважение огромно
българинът цвете дава.
Нека всеки да запомни
що са сторили тогава!
Честит празник, приятели!
© Мария Всички права запазени