Бавничко
закъснява
за някъде.
Не затаявай дъх в очакване,
няма да дойде.
Дори и да знаеше,
за къде бърза толкова
и за какво закъснява
(или за кого)
пак щеше да е делник
и алармата ѝ
щеше да се е успала.
И токчетата, шалът ѝ, дъжда.
Дори кафето, което не е пила
я смущава.
Изчакай до последната цигара
и я изпуши из път.
И кафето, което ѝ поръча (изветряло)
не поръчвай трети път.
И крачката ти по паважа
равномерна запази напук.
На въпреки цигарата,
която случи се последна
и въпреки лятото – проклетото,
което бързаше за юг.
Ясно беше,
и на теб, и на сервитьора,
след третата чаша,
дори съседът по маса разбра,
че момичето с червено червило,
което властва над Нарния през нощта
и танцува с нимфи край огъня
е твърде заето
да спори с алармата,
кой се бил успал повече
и да убеждава слънцето,
че нямало нужда да гони слана
за да дойде навреме
(било то и за третото кафе).
© Натали П. Всички права запазени