Странник скитащ из гората... Гората – тъмна, мрачна и зловеща. Той самия – мрачен и замислен, пропускал сенките край него да минават. Вървял така година-две – може би минута или ден. Защото в таз гора злокобна, мигът тече сякаш векове. Та вървял си той и мислил си за туй или онуй: как времето тече, но всъщност спряло е во веки; как нощното небе от звезди се озарява. Мислил за далечни светове, за непознати никому места за богове, богини, кралици и царе... Дразнел се от хора тесногръди, присмивал се на глупостта и над дребните им нужди – понякога направо и дребнави. За него имало задачи да решава от световно естество и полза. - Те по-важни са от някакви си дреболии на простия народ – казвал той и отминавал. И тъй живял ден за ден, а времето - негов смъртен враг- не спирало пред нищо и мрак в сърцето му вселявало. И ето срещнал старец белобрад – усмихнат, весел до немай-къде. Личало си, че с бодра крачка, устремено крачи към смъртта за последната прегръдка. Спрял се стареца за малко – да погледа чудото небе, след което продължил освежен от красотата. Странникът съзнал тогава, че изпуснал нещо важно и красиво, достойно и велико – Дребното – и в този миг се срещнал със Смъртта.
Следващо от категорията
Следващо от автора