За дървото на живота
днес искам да пиша.
От години все отлагам
тази сложна ниша.
---
В турско, моята пра-пра баба
гледала децата.
Пра-пра дядо, свалял трупи
тежки от гората.
После свободата мила,
с руските ни братя...
Всички са били щастливи
България- свята !
Баба някога живяла...
цар я управлявал.
Дядо с кравичката слаба
лептата си давал.
Трудно пак живял народа
уж, били фашисти.
Пак със руските ни братя
станахме и комунисти.
Майка,татко с много сили
от малката заплата
апартамент си купИли
за труда....отплата.
Живеехме някак,
без да ни пука.
Имахме си нова ,,Лада"
нямаше банани тука.
Та...годините минават
с туй наше бреме.
Пак настъпи и промяна
дойде ново време.
Със надежда във сърцата
радвахме се всички.
Бъдещето на децата
променихме самички.
"Кой не скача е червен"
Синьото пристигна.
Що дойде ни до главата?
Беда ни настигна.
Разпродадоха държавата
в "Съюз- Европейски".
И остана само плявата
от урока ни житейски.
Вирусът ни връхлетя
стоим си в къщи.
А усмивка отлетя...
всеки днес се мръщи.
Корените на дървото
вече се разклащат.
Яде ги от вътре злото
а народа .... плаща.
Пак седим и пак мълчим
с маски на устата...
Как живот да възродим ?
Да махнем бедата.
Че дървото на живота
пак да укрепим.!
Бъдещето на децата
нека възродим!!!!!!!
Елица Барякова
© Елица Барякова Всички права запазени