След края на войните
по нашите земи
един юнак - в звездите
убежище откри!
Той стъпи на планета
с вода и кислород.
С пустини и с полета
изпълнени с живот.
Там, бързо проектира
за себе си подслон;
Нанесе се в квартира
от пясък и бетон.
Започна… да борави
със кукли за любов.
След месец си направи
и гьол за риболов.
Той бързо асфалтира
пътеките с асфалт.
Пък двора си павира
с павета от базалт.
Издигна… катедрала
и много хубав мол,
със атомна централа
и цех за алкохол!
И животът му потръгна
под звездното небе!
Копнежите си сбъдна!
Живееше добре.
Но ето че - на пясъка
под цветната дъга
пристигна с гръм и трясък
красавица - една!
Съблече се по бански,
показа дълъг крак!
Покани на шампанско
щастливия юнак.
А юнакът… запремига
пред голото моме.
Захвърли свойта книга,
наряза в миг мезе,
и седна край момето
усмихнат и напет.
И повтори - общо-взето
един познат сюжет
със ябълки, със змии
и смокинови листа.
И със всички - поразии
породени от греха!
Юри
Йовев
Декември
2022 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени