ЕЛЕНОВА ЛУНА НА ХЪЛМА
Откосите на звездните косачи
в очите ми се срутват мълчаливо.
И стискам зъби, за да не заплача –
с ненужната утеха, че съм жива.
Как остро съскат змийските езици,
които тишината ми посичат.
Живяла ли съм под крило на птица,
която се страхува да отлитне?
Мълчанието с теб е непосилно,
стипчива като трън е всяка дума.
От утре моят дом ще е засипан
от кал и гнила яворова шума.
От въздух, в който няма вече звуци,
от паяжина – сребърна и гневна.
До край едва ли мога да науча
причината да ставам непотребна.
И болката едва ли ще забравя –
поела дъх от лумналото жито,
извираща от тъмната дъбрава,
душата ми в която нощем скита.
© Валентина Йотова Всички права запазени