Повея северняка
и на сребърен
кавал засвири,
а вятъра играе си
с листата
и златна есен -
златни листи рони!
Събраха се в гората
всички животинки -
бригада ще направят
та да си помагат,
че идва люта зима!
На Катеричката игрива за да
не забрави, сложиха нишани
на всяка дървена хралупа,
където лешници, малини
и други лакомства е скрила!
А на Мама Зайка,
топлите завивки
на слънце ги изнесоха
и ги проветриха,
изметоха хралупата,
надникнаха в килера
и го подредиха,
ето кош със зеле,
моркови в касетка,
и чувал с пшеница!
После весели засмени
към реката те поеха
и водица си наляха
в издълбаните кратунки!
На полянката се спряха
и лековити билки си набраха,
вързаха ги на букети...
Ах, какъв вълшебен чай ще има
през цялата студена зима...!
А на грациозните сърнички,
така им се играе! Но кълвача
им показа място - където
да стоят на завет,
там при стария и кичест бор,
близко до скалите как сеното
да покрият да е хрупкаво и сухо!
Повея северняка и на сребърен
кавал засвири а вятърко играе
си с листата и златна есен,
златни сълзи рони...
И тази чудна и задружна
есенна бригада пред
хралупата на Баба Меца
весело застана...!
И разшетаха се всички,
нацепиха дървата -
та камината да си запали,
че е дълга и студена
в гората зимата!
А пък тя в замяна
подари на всички,
питки с дъхав мед!
И сърдит е Вълчо,
гледа от далече
пак сам ще скита
нейде сред гората!
А пък Таралежа,
много се тревожи как
сам ще пренесе толкова
много ябълки и круши
там насред гората...
И задружни като ято тук на помощ
се явява горската бригада...!
С радост те помогнаха на Ежко Бежко!
И при Кума Лиса те се спряха!
А тя пък тя хитрушата нищо не подхваща.
Мрънка и се цупи, че лапичките ще изцапа.
И със нови сили сред песни и закачки -
боядисаха стените, прозорците измиха,
пердетата изпраха и ги закачиха
а в керамичната ваза сложиха букет
от горски дъхави цветя и стана толкова
уютно, размечта се Кума Лиса как
на топличко ще си чете хубави романи!
После се засрами и запретна тя ръкави...
чудно вкусна баница направи и ги нагости.
За стореното от сърце добро и малинов
сок направи а на стария и грамофон
пусна стари горски песни...
И ето вечерта настана - лагерния огън
поляната огрява и така задружната
бригада започна весела забава...!
© Катя Всички права запазени