Аз съм Господ. Аз съм Ева.
И Исус съм – преосмислен.
И Мария съм, но не и дева.
И молитвеник съм. Неразлистен.
Аз съм грешка. И поправка.
И прошение съм. И молитва.
Аз съм зрънце в птича човка.
Гълъб бял към бряг излитвам
Аз съм Ева – майка първа,
мойта гръд света нахрани.
Свойта дан трудът ми кървав
Изплатил е с нечовешки рани.
Аз съм песен, недопята,
а мелодията – съвестта ми -
пренаписва я кръвта в земята
със парченца от плътта ми.
Аз съм Ева – блудна, вярна,
и семейна, и без име.
Аз съм чесна, и коварна,
и съм истинска. Вземи ме!
Ще наивнича и с вяра
ще изкупя свойте грешки
и, пречистена от грях, в олтара
втори път ще те създам, живот човешки!
© Надя Василева Всички права запазени