Цяла пролет, цяло лято
скитам из гората.
Ала наближи ли зима,
лягам в пещерата.
Сладичко си спя и чакам
пролетта да дойде.
Сети ли се ти, юначе,
отгатни ме, хайде!
С тънкото си остро жило
на пчелите са сестри.
Но медец те не събират,
а са мързеливи, зли.
На коремчета - райета -
черни, жълтички черти.
Казват умните момчета:
- Туй са страшните ___/оси/.
Да съм червейче, не съм,
но със него си приличам.
И листенца - хрус, хрус, хрус -
за закуска нàй обичам.
Аз красавица не съм -
ту зелена, ту кафява.
Но направя ли пашкул,
пеперуда се явява.
© Мария Всички права запазени