Горчиво кафе
Ако някога срещна живота
и на чаша горчиво кафе поседим,
ще се гледаме мъчно, навъсено-скучни
от куплета на мойте копнежи безумни.
Макар тази среща, на вид тъй далечна,
да дебне във зноя на някое "утре".
Аз знам, аз знам, че в "новото вчера"
на слепия ден равносметка ще диря.
И може би, може би, с лека насмешка,
ще ме гледаш тъй зорко от своето място.
Да намираш във мене поредните грешки
от невзети решения и пропуснати срещи.
Глътка след глътка сред безумната глъчка
ще цедиме каймака горчив на разлъки.
И в кафето на мойто кръстовище
ще отпия обич от чашка живот.
© Джоана Всички права запазени