Хлеба
За на Лесничея хлеба ще поговоря аз сега.
Хлябът, хлеб по диалекта български-югозападен го
Нарича той.
Хлебът енергетичен да бъде трябва!
Дава той така - при асимилация крайна - красотата своя!
За маята магазински-хлебна говори се - вредна е тя.
На хлеба изпичането след - бактериите остават живи -.
Съществата тези вътре - по причина някаква са:
За организма - неблагоприятни.
Затова остават варианти два за предпочитание тук.
Това, за което ще говоря (1) и - правят хора други,
Хлеб с квас (2), - в което практика нямам.
За хлебът „мой“ са брашна два вида нужни – бяло и едро-смляно.
Повече бяло, от другото по-малко, практиката моя е такава.
В съд дълбок (гювеч глинен например) се слага
Килограм един брашно общо!
Във време също се вода с шепа неголяма морска сол
На огън-котлон слага.
Да се разтопи солта целта е.
В брашното-смес се „паничка-дупка“ прави, и се капва олио там.
И дъното на тавата-тепсия се пак с олио намазва.
Водата солена негореща се в брашното сипва, количеството – по преценка.
С ръката лява с месещи-въртеливи движения се смесва добре брашното
С водата.
Консистецията брашнена-тестена гъста средно да бъде трябва!
Тестото готово с пълни леви шепи се на тепсията слага.
Съдът-тепсия се във фурната долу полага, и ръцете с водата хладка
Заедно с „гювеча“ се измиват.
След минути 10-12 (с пръста) се в центъра на печивото дупка прави.
И се на по-горно ниво на фурната полага.
На хлеб изпечен се мирис след минути 10 из стаята понася.
Да се погледне той време е, и когато цветът леко тъмно кафяв
Стане, за ваденето му - време е!
Ако край от питата кръгла по-блед ти изглежда, да се завърти
В посока противоположна може и нужно е.
Втори преглед - хлебът изпечен е, да – доволен си! Ура!
Вади от фурната хлеба (индиански) смело ти тогава.
В тава друга, негореща, обърни питата красива-корава.
Ръката си с вода намокрена прокарай ти от страните ѝ две.
Питата-хлеб изстива - и се за консумация готви.
По преценка моя, на Лесничея, това е хлеб пъти шест
От хлеба магазински силен по-!
Да си прави човек хлеб такъв, желателно е!
Коравичък е да, зъби силни-здрави иска, но затова пък –
Вкусен, енергетично силен е той!
Чувствата - с романтика зарежда, мисълта - с мисъл нова,
Душата - с доволство, духа – с устрем огнен-смел.
На споделянето за хлеба, скромно-поетично,
Краят му дойде.
Да проверите-опитате хлеба този, ви предлагам.
Ура ! И на хлеба Лесничеев слава!
Лесничея 1.04.2023г.
© Леснич Велесов Всички права запазени