Homo Ludens
Животът, казват, бил сложна игра,
без шаблони и модел на поведение,
без определени правила и карта
с указана посока на движение.
Не ме попитаха дали ми се играе -
само връчиха ми тленно тяло.
Харесвам ли го или не, не зная,
на душата моя дом да бъде щяло.
Макар че с него заедно пътуваме,
останахме различни по природа,
аз търся свойта светлина духовна,
то - земните доволства и угода.
В училището театрално на живота
имам своя актьорска програма,
понякога съм главен режисьор,
създавам ту комедия, ту драма.
Ролята ми днес е по Сервантес,
играя лудия идалго - Дон Кихот,
със вятърните мелници се боря
за смисъла на собствения си живот.
В играта се научих да отстъпвам,
но също - да не се предавам,
след неуспех - отново да опитвам,
след падане - да се изправям.
Какви сценарии ще ми предложат,
какви ли роли още ще играя,
декор безмълвен, ангел или дявол -
че Хомо Луденс съм, това го зная!
© Арина Всички права запазени