От преминаване безбройни пъти
пред празния й взор (…назад…назад…назад…)
изглежда, че са хиляди стоманените пръти
и че зад тези пръти няма свят.
Р.М. Рилке „Пантерата”
Подобно пантерата бавно стеснявам аз
кръга зад безбройни кълбета усукана тел:
бодли от наредби, закони, заплахи, забрани ми
пронизват зениците… Само че – има море!
Какво да напиша в оназ декларация?
Че София ме е сковала с Мамонова власт,
обаче сърцето, на няма и четири часа по „Тракия”,
пулсира в дълбоките тъмни води край Бургас?
Законното право на тази религия
аз имам, а също – на начин да се причастя!
Какво ми пробутват, под грижа маскирано,
наместо свещената морска горчива вода?
Припяване в скайпа или по балконите?
Аплаузи, прекъсвани от полунощния смут?
Петмез от невежество плюс мързеливо покорство и
блажено цамбуркане в нов умилителен култ?
По черната струна се втурвам, помитайки
контролния пункт, разноглед и омаломощен,
и чувствам, че тътне морето, погълнало дигите,
приижда по грифа на майската жега към мен.
Ще бъде едно титанично разтърсване,
когато се сблъскаме със галактически рев.
Високо в искрящото синьо ще пръснат
брилянти от пяна, от щастие, сол и седеф.
______________________________________________________
Между 17.04.2020 и 06.05.2020 по предложение на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 входовете и изходите на София бяха затворени за всички, които нямат основателна причина (отиване на работа или проблеми със здравето) да напуснат столицата или да влязат в нея. Причината се посочва в декларация. Решението за затварянето беше оповестено малко преди полунощ на 16.04.2020. За Великден църквите останаха отворени, но премиерът призова в тях да отидат само онези, които наистина усещат нужда да направят това, „за да не убием духа на хората”.
© Anna Kolchakova Всички права запазени