Не са нито строги, нито загадъчни –
това са южните, усмихнати къщи.
Подпрели майчини чела на еркери,
тъй са топлооки, ведри и любящи!
Огнища те в сърцата са разжарили
и приласкават с чудно музициране
на струните най-фини във Вселената.
Танцуват до възбог душите в къщите
с Лавреновата „малка нощна музика“,
а зимата вълшебна цигуларка е.
© Росица Танчева Всички права запазени