На Димитрова (Лилия Нейкова)
с благодарност за коментара и!
Картините са мъртви съзерцания.
Въздействат на зениците единствено.
Не носят страх и хлипове ридание.
Не те взривяват с мрачните си истини.
Декоративно ти красят миражите.
Разказват ти измислени вълнения,
но няма болка да прогони стражите
на твоя дух в разтърсващи селения.
Картините са кръпки от илюзии
в интериора ни от ежедневие.
Поглеждаш ги и вече си охлузен
от красотата им. Изпитваш ревност.
Не е това,което те докосва.
Те пълнят самотата ти с копнежи,
но отговор на твоите въпроси
не носи приповдигнатата нежност.
Навеждаш поглед. Свиваш си зениците.
Наоколо светът е осезаем.
Не е изтънчен. Там са само скиците.
Художникът ги е вземал назаем.
© Валентина Шейтанова Всички права запазени