Кой каквото може….
Когато се задават празници жените пощуряват…
и отрано пазаруват- то подаръци за всеки,
/магазините пращят- примамливо предлагат /
също и храна във изобилие, сякаш за навеки…
Къщата от А до Я да изчистят идеално също,
да украсят елха и разни джаджи подредят,
че даже още тоя Ковид да е на вълна могъща-
може гостите да дойдат, да се престрашат!…
Също да приготвят тиквеник, ошаф, сарми
и най- важното късмета- питката с пара!
Тек да бъдат ястията, после да ги прикади!
Въпреки и скапана- да бъде весела, добра…
А мъжете?..Не е само примерът на Юри…
Само и единствено да подбира питието!
Пробва виното, ракията, уискито и кусури
не намира! Обаче му гостува музата напето!
Бунтовен във стиха си, та вижда се отдалече.
Зарад скъп ток ще е на площада на протест,
че бере студ- непосилно е отоплението вече-
решил да вика като луд и всеки ден след днес !
Браво, Юри, по- полезен ще си ти и е явно!
Празниците ще отминат, може и без спомен,
ала творчеството ти ще остави белег трайно,
за да се говори, как талантът ти е безподобен!...
22.12.2021
© Ирина Филипова Всички права запазени