Маскирани мъже на Сирница
по улиците вдигат гюрултия,
във вълчи кожи като глутница
звънци на кръста бият - халосия.
Участници са в обредни игри
и кукери ги хората наричат,
а през парцали слънцето жуми
и всички им се радват и обичат.
Топи се бързо мартенския сняг,
на зимата се вижда вече края
и пролетта настъпва смело пак
на здравец и на мащерка ухае.
А кукерите удрят смело крак:
да няма зло, ни болести, ни болка
и чакат от небето божи знак
за берекет и по-добра реколта.
Парадът кукерски надига шум,
дрънчат по тях звънците и се люшкат:
управниците да са с чест и ум,
от възрастните хора искат прошка.
© Силвия Милева Всички права запазени