Копаех из тръстиката
на близкото поле,
когато - със мотиката
ударих на гърне!
Треперещ го изрових,
погалих го с ръка,
с надежда го отворих
и… ахнах на мига:
Гърнето… бе до горе
пълно със банкноти.
С марки, лири, долари!
С динари и злоти!
Огледах се наоколо -
Бях напълно сам.
Отдъхнах си дълбоко
и махнах се от там.
Изтичах право в хола
с късмета под ръка.
И сложих четри стола
на външната врата.
Поседнах на паркета,
(не можех да стоя)
И почнах от гърнето
парите да броя.
Те бяха адски много!
Навярно милион!
Пари от Чад и Конго!
Един голям кашон!
Извадих калкулатор,
подострих си перо
и почнах да пресмятам
валутите - в еврО.
Обръщах ги по курса
указан в Бе Не Бе,
и бързо вдигнах пулса
на клетото сърце:
Как сборувах всички
получени числа,
с две думи неприлични
се хванах за глава!
Пред себе си аз имах
пари за цял живот!
За празници в чужбина,
за гаджета и спорт!
Взех мигом да мечтая,
как харча със замах!
Как - с тайките в Патая
не ще съм сиромах!
Разрових бързо нета.
Не си открих моме.
И сам - със самолета
заминах на море!
А там - с едно казино
започнахме игра!
И аз… съвсем невинно
случайно го обрах!
Спечелих на рулетка,
и станах по-богат!
Но, някаква брюнетка
ми даде шах и мат!
Прехласна се по мене
на пясъчния бряг.
И… дявол да ме вземе,
аз сключих с нея брак!
И днес, аз нямам нищо:
Ни булка, ни пари!
Копая пак тръстиката -
от обед… до зори.
Юри
Йовев
Декември
2021 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени