40 девойки коси сплели
и полетели в бездната под тях.
Водата нежно, с ласка ги поела
и скрила ги от петвековен враг.
И днес, когато на скалите се изправиш
зареял поглед в синьото море,
лазурно, чисто и усмихнато сияят
лицата на злочестите моми.
Те свойта вяра не потъпкали, избрали
смъртта пред участта да ходят с фередже,
урок по чест на всички нас са дали,
потъвайки във бурното море.
И днес вълните приказки разказват
за смелостта на тези дъщери,
които верни на България останали
и не продали своите души.
© Анна Дюлгерова Всички права запазени