Малката сърничка
е прилежна ученичка.
Майка и я учи
добро да сполучи.
Тука има трапче,
бързо да подскочиш
и да го прескочиш,
че новото чорапче
здраво да запазиш.
Трябва да се пазиш.
Ето,тез тревички
хубави са всички,
можеш тях да ги пасеш
докато се наядеш.
Гледай там под тоз бодил
Ежко Бежко се е свил.
По далеч от него стой,
сто бодли си има той.
Зайченцето е добричко,
никога не е самичко.
Всички го обичат
и със него тичат.
Кума Лиса е хитруша
никога недей я слуша,
а пък сивият Вълчан
е известен в цял Балкан,
че обича да яде
всяко палаво сърне.
Затова бъди послушно.
Тъй го учи благодушно
майка му - сърната.
Води го тя на реката
да си пийне от водата.
После по носа го близва,
козинката му облизва.
Много си го тя обича
и със него цял ден тича.
Малката сърничка
живее волно като птичка.
Тя добра е ученичка.
© Лидия Кърклисийска Всички права запазени