3.08.2024 г., 8:53 ч.

Мило либе 

  Поезия » Любовна
112 1 4

 

Мило либе, ка́зън си ми! –

Жарка и голяма клада

В огъня на таз‘ съблазън

бавно гасна, тихо страдам…

 

Бавно гасна, тихо страдам

в мракобесна тежкотѝя.

Адски огън е. Припадам…

Ах, проклета орисия!!!

 

В дни и мигове напре́жни

аз наза́де не отстъпих

(в дѝвни, сладостни шепте́жи

да се на́йда след пору́ха)…

 

Там, зад вѝсове потайни,

Тъжно - слънчева да зайда.

В горски часове потайни

да зару́ча, като гайда…

 

Да зару́ча и да писна,

Над баири и усое.

Да се су́рна и да плисна

в тебе и да бъда твоя…

 

 Ручей искам да ти стана

да угаснеш (клада жарка).

Да помилвам тежка рана

 

с вяра нова, с вяра ярка…

 

Мило либе, ка́зън си ми

и оста́л в безгласни рими.

Моя грешка си, съблазън,

Обич си, но непростима…

 

Мими Иванова

П.п: в това стихотворение си позволих да използвам позабравени думички от нашия език, за да видя как ще звучат редом до съвременните такива. Тази симбиоза между "преди" и "сега" се хареса много на моите читатели във Фейсбук. Надявам се да се хареса и на вас - читателите в "Откровения".

© Mimi Ivanova Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви, момичета, радвам се, че моето стихотворение ви хареса! Относно забележката на господина: приема се. Благодаря за градивната критика!
  • Ако съм гайда, аз ще заручА. Ако зарУчам, това означава, че съм започнал да ям.
  • Много ми хареса, поздравления!
  • На мен ми хареса много!
Предложения
: ??:??