Благодаря ти, Боже, че съм жива.
Посрещнах изгрева и залеза изпратих.
Горчилка пих. Безкрайно бях щастлива.
Благодаря за дните на земята...
Благодаря, че у дома сме здрави,
че заедно сме в този час.
И нека, Боже, зло да ни забрави!
Доброто само нека грее в нас.
Благодаря за чудото на хляба,
за скромната трапеза у дома.
Благодаря ти още, че ми даваш
приятели, надежда, светлина...
И само за едно те моля, Боже:
кажи как гордостта си да смирявам.
Обида да преглътне всеки може.
Но как на враговете да прощавам?..
Човек от плът съм - грешен, но разкаян.
Опитвам се да бъда по-добра.
Без Прошка, без Любов, без Вяра
в душите ни ще бъде тъмнина...
© ВАНЯ СТАТЕВА Всички права запазени