МОРСКИ ДАРОВЕ
Не искам да съм вече вкусен морски дар
за някой зъл, лилав октоподен господар -
цял живот на кредит в панелна шлюпка,
в безгръбначна мида с кредена черупка…
Не искам да съм овесен на палмата шебек,
искам аз да съм достоен и щастлив човек –
в бит заможен с всички блага и достояния,
живот с човешки измерения и разстояния…
© Лиляна Благоева Андреева Всички права запазени
Мечтахме дълго ние за Хаваите,
но се приземихме в Хималаите;
копняхме нежно и за Филипините,
а на гурбет събираме маслините;
и земята ни остава празна, пуста
без едрите звезди на Фамагуста…