Той е загадъчен и мощен,
непроницаем и незрим.
Кръжи над мен в безсънни нощи –
огромен облак черен дим.
Какво е мракът? Нощ беззвездна?
Погубен дух? Предсмъртен знак?
Игра коварна? Тъмна бездна?
Или е просто... пълен мрак?
Нали всред мрак детето чака
да го роди една жена?
Не се ли ражда все от мрака
представата за светлина?
Не мога да го разгадая:
приятел ли е, или враг...
Но някак зная, че накрая
ще ме погълне този мрак.
И в мрака нощен на небето
ще се разтворя без следа –
така по-ярко ще засвети
и най-далечната звезда.
© Jereena Всички права запазени