Сто години Национален
Военноисторически музей
(16 юли 1916 - 16 юли 2016)
Музей столетник
Един музей столетие празнува.
В едно огнище грее родолюбие.
Един народ столетия бленува
свободен, независим да живее.
Музеят е военноисторически –
музей на българската бойна слава.
Прославя битките епически
за щит и мощ на нашата държава.
Войни е водила България победни -
войни освободителни, обединяващи,
войни с нечуван героизъм пълни,
Родината ни свидна защищаващи.
Отдавна вечен сън героите ù спят.
За тях реликвите в музея ни напомнят.
За родолюбието им, за подвига им свят
екскурзоводите с вълнение разказват.
И оживяват битки, знамена се веят.
С „Напред на нож!“ в атака българи вървят.
И пак военни маршове бойците пеят.
За храброст ордени гърдите им красят.
И подвизи, и слава има във войните,
но не за тях си мисля аз сега,
а за страданията, мъките, сълзите
на майки безутешни, вдовици и деца.
Надявам се войни да няма вече.
Те в миналото и в музея да останат.
Светът да бъде мирен, по-човечен.
Любов и братство в света да настанат.
© Мария Събева Всички права запазени