Казват, че блажен е оня
стъпил с крак в Перперикон,
стигнал пеш или на коня
и преминал Рубикон.
В път по улеите скални
до светилищния храм
към онези траки славни
се прекланям в порив ням.
В трона каменен съглеждам
жрицата на древен вожд
да предрича за победа
по кръвта на жертвен нож.
Всеки хълм, руина, ниша,
връх, корито на река
тук историята пишат
и измиват ни греха.
На земята ни свещена
не намирам шепа пръст
от кръвта ненапоена,
непрободена от кръст.
© Иван Христов Всички права запазени