В неделя домакините правят кексове,
Кварталът замирисва на какао и ванилия.
В неделя семействата сядат заедно на масата.
Смеят се, шегуват се и вдигат наздравици.
В неделя домакините сервират печено със сос.
Около масата са насядали децата им, уютно е.
Всички са тук, обядват заедно, семейство са.
Семейство са отново, макар и за малко.
Домакините раздигат масата, празни чаши и чинии.
Въздишат, изтриват тихомълком две-три сълзи.
Децата бяха тук, говориха, смяха се, обядваха.
После си отидоха. Домакините сега са пак сами.
Неделя е. Кварталът мирише на канела и самота.
Домакините въздишат и сгъват чаршафите –
И този път не останаха да преспят.
Неделя е. Време за раздяла. Време на тъга.
© Ваня Накова Всички права запазени